Zo maak je zelf yoghurt!

Er zijn heel veel verschillende soorten yoghurt te koop. Yoghurt is gezond en past in elk dagmenu. Toch zijn er ook nog veel mensen die zelf yoghurt maken. Om zelf yoghurt te maken heb je niet veel nodig. Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt yoghurt gemaakt van melk. Dat is dus ook het basisingrediënt voor het maken van je eigen yoghurt.

1. Afhankelijk van of je halfvolle of volle yoghurt wilt, kun je een halve of één liter melk aan de kook brengen. Dit kun je gewoon in een pannetje doen.

2. Daarna laat je de melk afkoelen tot 42 graden. Je moet hiervoor een kookthermometer gebruiken.

3. Als de melk is afgekoeld voeg kun je ervoor kiezen om één van de volgende dingen toe te voegen:
-twee eetlepels roeryoghurt
-twee eetlepels yoghurtcultuur (bijvoorbeeld te koop bij de boer of natuurvoedingswinkel)

4. Roer alles goed en stop het mengsel in een grote kom.

5. Laat de yoghurt 12 uur staan op een warme plek, bijvoorbeeld gewoon in de huiskamer. Je kunt tussentijds kijken of de yoghurt de juiste dikte heeft bereikt en de yoghurt eventueel langer of korter laten staan tot deze de juiste dikte heeft.

6. Bewaar de yoghurt in een afgesloten bak in de koelkast. Het is ongeveer zeven tot tien dagen houdbaar.