Hoe kan het dat je na het drinken van (veel) alcohol vaak minder weegt?

Alcohol is niet gezond. In drank zitten veel calorieën en van te veel drank kun je dus gemakkelijk aankomen. Maar toch ben je na een avond met veel alcohol vaak een stuk lichter op de weegschaal. Hoe komt het dat je vaak minder weegt wanneer je alcohol drinkt?

De oorzaak is heel simpel. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Dit is overigens ook de oorzaak van een kater. Vaak merk je ook dat je veel moet plassen wanneer je alcohol hebt gedronken. De dag nadat je veel alcohol hebt gedronken zal je lichaam het vochttekort weer aanvullen. Je hoeft dan ook maar weinig naar de wc. De dag erna ben je meestal gewoon weer op gewicht. En aangezien alcohol behoorlijk wat calorieën bevat, zul je er zeker niet van afvallen. Alcohol is zelfs één van de belangrijkste oorzaken van wat kilo’s te veel.

Eigenlijk zou je voor elk glas alcohol dat je drinkt, ook een glas water of fris moeten drinken. Zo beperk je het verlies aan vocht. Vrijwel niemand doet dit, maar je voorkomt zo wel een kater en je lichaam zal weer sneller herstellen van de alcoholinname. Je kunt ook voor het slapen gaan 2 glazen water drinken, alle beetjes helpen.