Zijn linzen gezond?

Linzen zijn er in vele verschillende soorten! Het zijn de zaden van planten. De peulvrucht is heel erg gezond en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Helaas worden linzen in Nederland relatief weinig gegeten. Dat is jammer want het is een lekkere, voedzame en gemakkelijk te bereiden groente. Daarnaast is het ook nog goed te combineren met vrijwel alle voeding. Niet alleen met pasta, rijst of aardappelen, ook een salade of soep met linzen is erg lekker!

Voedingswaarde
Er bestaan heel veel verschillende soorten linzen, linzen verschillen onderling in kleur en grootte. 100 gram gedroogde linzen bevatten 309 calorieën. Ze bestaan voor maar liefst 21% uit eiwit en bevatten bijna 16 gram vezels per 100 gram. De koolhydraten komen uit zetmeel, het zijn complexe koolhydraten die langdurig energie geven.

Veel soorten linzen bevatten bovendien veel antioxidanten die de gezondheid ten goede komen! Daarnaast zijn ze een goede bron van mineralen en vitaminen. De peulvrucht is rijk aan ijzer, fosfor, magnesium en B-vitaminen.

Voordelen van linzen
Linzen zijn goedkoop en makkelijk te bereiden. Ook zijn ze zeer gemakkelijk te verwerken in gerechten en makkelijk te verkrijgen, zowel vers, gedroogd als in blik!

De hoge hoeveelheid oplosbare vezels zorgt voor een goede stoelgang. Voor mensen met een moeilijke stoelgang of obstipatie zijn vezels een ideaal product!

Uit een 25 jaar lang durend onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig linzen eten maar liefst 82% minder kans hebben op hartziekten. De positieve eigenschappen van linzen zorgen voor een goede gezondheid van de bloedvaten.

Afvallen met linzen
Linzen hebben een lage glycemische index. De hoge hoeveelheid vezels en eiwitten zorgt voor een langzame en gelijkmatige vertering van de linzen. Linzen hebben geen piek in het bloedsuikerniveau tot gevolg en zorgen voor een lang verzadigd gevoel, net zoals andere bonen en peulvruchten.

De peulvrucht is dus ideaal voor een dieet. Wanneer je af wilt vallen doe je er goed aan om linzen te verwerken in je dagmenu. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die veel eiwit- en vezelrijke voeding eten over het algemeen minder calorieën binnen krijgen, makkelijker afvallen en ook makkelijker op gewicht blijven na het afvallen.

Linzen bereiden
Linzen zijn in vele varianten te koop. Je kunt ze direct eetbaar in blik kopen maar je kunt er ook voor kiezen de gedroogde variant te gebruiken. Linzen hoeven niet te worden geweekt in water, ze kunnen gewoon direct worden gekookt. Per linzensoort verschilt de kooktijd, deze varieert tussen de 10 en 30 minuten, mede afhankelijk van of je de linzen zacht of hard gekookt wilt hebben.