HIT is echt de beste training die er is

High Intensity Training, ofwel HIT-training, is populair. En dat is niet zo gek, want het werkt uitstekend. Met een HIT-training boek je goede resultaten in een korte tijd. Het kan dan ook heel goed bijdragen aan het verliezen van gewicht en het vergroten van de spiermassa. De resultaten zijn zelfs beter dan bij een traditionele work-out. Maar wat is HIT precies? Wat zijn de voordelen van een high intensity training?

Wat is HIT-training?
Bij een hit training gaat het om een explosie van inspanning. Gedurende een korte periode geef je alles wat je in je hebt. Dus je gaat zo hard als je kan. Daardoor zal je hartslag flink verhogen. Daarna volgt een korte periode van rust. Het is belangrijk dat deze periodes van rust niet te lang zijn. Daarna moet je weer alles geven wat je in je hebt.

Het idee achter de training is dat de mens van oudsher gewend is om korte periodes een uiterste inspanning te leveren en vervolgens te rusten.

Voordelen van HIT
1. Weinig tijd: een HIT training kost veel minder tijd dan een normale sportsessie. In een veel kortere tijd worden dezelfde resultaten bereikt. Een HIT-training duurt maximaal een uur maar veel beter is om de training slechts 30 minuten te doen. In die korte tijd worden goede resultaten bereikt.

2. Na een high intensity training is de vetverbranding van het lichaam nog gedurende langere rijd verhoogd. Of de HIT training nu cardio- of krachttraining is maakt niet uit. De vetverbranding ligt hoger indien de training wordt gedaan in de vorm van een high intensity training.

3. Niet alleen het vetverbruik, maar ook het calorieverbruik is fors verhoogd na een HIT-training. Uit wetenschappelijk onderzoek was al gebleken dat krachttraining het metabolisme ook na de training fors verhoogd. Bij een onderzoek waarbij een groep mannen slechts drie oefeningen (leg-press, chest-press en lat-row) deden, waarbij de ene groep de oefeningen in de vorm traditionele krachttraining deed, en de andere groep mannen in de vorm van HIT-training, was er duidelijk verschil. De groep die de traditionele krachttraining deed had de 22 uur na de training een verhoogd metabolisme en verbrandde 98 calorieën meer dan iemand die niet had getraind. Dus buiten de training om. De groep die de oefeningen in de vorm van HIT-training deed, verbrandde in de 22 uur na de training 452 calorieën meer dan iemand zonder training.

Welke sport HIT?
HIT-training kan eigenlijk op vrijwel elke sport worden toegepast. Een goed voorbeeld is de fitnesstrend Insanity. Maar ook bij fietsen, hardlopen en krachttraining kan HIT-training goed worden toegepast.