Hoe zorg je ervoor dat je het sporten volhoudt?

Wie begint met sporten is vaak enthousiast. Beginnen is een kleine moeite en het loont al snel door een goed en gezond gevoel. Toch stoppen veel mensen snel weer met sporten. 1 van de moeilijkste dingen is het volhouden van een gezonde levensstijl. Hoe zorg je ervoor dat je het sporten volhoudt? Lees hier de tips!

1. Sport op vaste tijden
Sporten op vasten tijden helpt zeer goed bij het volhouden van een sport. Wanneer je altijd op eenzelfde tijdstip sport, dan raak je daaraan gewend. Het wordt een gewoonte. En gewoontes zijn makkelijker vol te houden. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed bij het opstaan op een bepaald tijdstip. Wanneer je dit een aantal weken volhoudt, dan raak je hieraan gewend en is het na verloop van tijd niet moeilijk meer om op een vroeg tijdstip op te staan. En zo werkt het ook met sporten!

2. Sport samen
Wanneer je afspreekt met andere mensen, dan kan dit een extra motivatie zijn om te sporten. Er is dan immers een drempel om af te zeggen en niet te gaan sporten omdat je geen zin hebt. Het kan dus zeker helpen om samen met iemand te gaan sporten.

3. Houd je voortgang bij!
Sporten heeft vaak snel effecten op de conditie. Houd je vorderingen bij. Je kan waarschijnlijk langer en sneller trainen dan twee weken eerder. Zorg ervoor dat je het meet, het is een goede motivatie wanneer je merkt dat je sterker wordt, meer gewicht kan tillen, meer herhalingen kan doen of langer op de crosstrainer kan sporten!

Daarnaast is het ook belangrijk je lichamelijke vorderingen goed in beeld te houden. Zo kan het zeer stimulerend zijn om je vetpercentage, vochtpercentage en spierpercentage eens in de zoveel tijd te meten. Je kunt dan merkbaar verbeteringen zien. Datzelfde geldt voor zogenaamd voortgangsfoto’s. Maak eens in de zoveel tijd een foto van jezelf in je lingerie. Dan zul je vooruitgang zien! Hang de foto’s desnoods in het zicht op de koelkast om jezelf te stimuleren en motiveren!