Top 4 ‘gezonde’ voeding die heel ongezond is

Er zijn heel veel producten waar we bijna massaal van denken dat het gezond is, maar welke eigenlijk helemaal niet gezond is. De producten worden vaak als gezond aangeprezen. Want met de hype rondom gezonde voeding waarin niemand tijd heeft om echt uit te zoeken wat gezond is, geloven we graag wat er op de verpakking staat. En de kreten ‘minder vet’, ‘minder suiker’ en ‘verantwoord tussendoortje’ doen het goed, ondanks dat deze producten niet altijd even gezond zijn. Ze zijn vaak zelfs helemaal niet gezond. In dit artikel lees je de top vijf van voeding met een onterecht gezond imago.

Cruesli en muesli
De cruesli en muesli die in minstens 30 verschillende merken en soorten in elke supermarkt verkrijgbaar is, is helemaal niet zo gezond als we denken. Met name cruesli zit boordevol suiker. Vaak is suiker het tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst, dat betekent dat het 1-na-grootste deel van het product bestaat uit suiker.

Wie echt een gezond ontbijtproduct zoekt, kan het beste kiezen voor de ongezoete versie van muesli met ingrediënten als haver, noten, gedroogde vruchten en vooral geen suiker. Kijk goed op de ingrediëntenlijst wat er in zit en kies verstandig.

Vetvrije yoghurtproducten
Vetvrije yoghurt op zichzelf is vaak niet zo’n probleem. Wat echter wel vaak een probleem is zijn de vetvrije yoghurtsoorten met een smaakje. Wie vetvrije yoghurt koopt, koopt vaak yoghurt met een enorme hoeveelheid suiker daarin. En wie suikervrije yoghurt koopt, koopt vaak yoghurt met een grote hoeveelheid vet daarin.

Eieren
Eieren zijn gezond, maar te veel eieren zijn zeker niet gezond. Dat komt omdat eieren voor een groot deel uit vet bestaan. Eieren zijn gezond vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten. Ze geven een verzadigd gevoel. Een gemiddeld ei van 50 gram bevat 78 calorieën. Daarvan is 7 gram eiwit en 5 gram vet. Vet levert 9 calorieën per gram en eiwit 5 calorieën per gram. Dat betekent dat 1 ei, 45 calorieën uit vet bevat en 28 calorieën uit eiwit. De eieren worden bovendien vaak ook nog gebakken in vet waardoor ze nog meer vet bevatten.

Natuurlijk kan je ook alleen het eiwit opeten. In dat geval krijg je wel de gezonde eiwitten binnen, maar een kleinere hoeveelheid vet. Het eigeel bevat namelijk het grootste deel van het vet. Het eigeel bevat echter ook het grootste deel van de vitamines en antioxidanten.

Fruitsappen
Fruitsappen zijn zeer suikerrijk en bevatten veel calorieën. Het is slecht voor je tanden en bovendien heeft het geen enkele vullingswaarde. Het zijn lege calorieën die je drinkt. Veel mensen weten niet dat een glas appelsap even veel suiker bevat als een glas cola. Bovendien zijn alle vezels tijdens het maken van sap verloren gegaan. Er blijft daardoor maar weinig over van de gezondheidsvoordelen van fruit.

Daarnaast bestaan veel pakken fruitsap niet uit 100% geperst sap maar uit sap uit concentraat met vele toevoegingen van conserveermiddelen en geur- kleur- en smaakstoffen.