Hoe verbeter je je tijd met hardlopen?

Soms train je hard en consequent maar lukt het je toch niet om je tijd te verbeteren met hardlopen. Er zijn een aantal redenen waarom het niet lukt om je tijd te verbeteren. De simpelste tips om je tijd wel te verbeteren lees je in dit artikel.

1. Verlies gewicht
Voor elke kilo die je afvalt kan je tijd gemakkelijk met een halve minuut verbeteren op de tien kilometer. Door het hardlopen zul je vanzelf afvallen en daardoor ga je vanzelf sneller lopen. Verlies je vijf kilo, dan kun je de tien kilometer dus al met gemak 2,5 minuut sneller lopen.

2. Zorg voor voldoende rust
Wanneer je onvoldoende rust tussen de trainingen door dan zal je tijd niet verbeteren maar is de kans zelfs groter dat je tijd verslechterd. Zorg ervoor dat je tussen verschillende trainingen voldoende rust neemt. Wanneer je te vroeg gaat trainen, zonder dat je spieren zijn hersteld, zal de conditie van je spieren achteruit gaan.

3. Doe aan krachttraining
Wanneer je je spieren vergroot en de core van je lichaam verbeterd. Natuurlijk moet je je beenspieren goed trainen, maar ook het versterken van de spieren in je romp kan je hardloopprestaties flink verbeteren.

4. Doe aan intervaltraining
Wissel je training af met intervaltraining. Trek korte sprintjes. Dit zal je uithoudingsvermogen verbeteren. Je zult snel verbetering merken en sneller kunnen lopen.

5. Zorg dat het leuk blijft
Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je training leuk blijft. Zorg ervoor dat je afwisseling hebt in je training. Loop ook eens een ander rondje.

6. Let eens niet op de tijd
Haal de focus eens af van de tijd maar bedenk een ander doel voor jezelf. In plaats van op de tijd te letten, kan je bijvoorbeeld ook op de afstand letten. Loop je normaal tien kilometer maar heb je nog nooit 20 kilometer gerend? Stel jezelf dan als doel om 20 kilometer hard te gaan lopen. Ook dit is een doel. Laat de tijd even los en zorg ervoor dat je jezelf een ander doel stelt!