Wat zijn de voordelen van probiotica?

Darmbacteriën hebben een grote invloed op je gezondheid. En je kunt de bacteriën in je darmen een beetje helpen door ervoor te zorgen dat je ‘goede’ bacteriën binnen krijgt die je darmflora verbeteren. Dit kan een grote positieve invloed hebben op je gezondheid. Wanneer we spreken over probiotica, bedoelen we meestal melkzuurbacteriën die levend je darmen bereiken wanneer je deze inneemt. Er zijn veel voedingsmiddelen op de markt die bekend staan als probioticum, de meest bekende is misschien wel Yakult. Maar natuurlijk kun je het ook nemen als supplement in poeder- of pilvorm. Het is moeilijk om echt voldoende via de normale voeding binnen te krijgen. Maar waar is probiotica nu precies goed voor? Wat zijn de voordelen van probiotica?

Psychische gezondheid
Veel onderzoek toont aan dat probiotica een effect hebben op de psychische gezondheid van de mens. Angst, autisme, depressie en stress kunnen verminderd worden door gedurende een periode probiotica in te nemen.

Darmproblemen
Problemen met de stoelgang en andere darmproblemen zouden verminderen met behulp van probiotica. Heb je last van diarree of verstopping? Dan is het zeker het proberen waard. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde soorten probiotica ook helpen tegen verschillende darmziekten zoals colitis ulcerosa, prikkelbare darm syndroom en de ziekte van Crohn.

Immuunsysteem
Het immuunsysteem is 1 van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Het beschermd tegen ziekten. Probiotica kunnen de groei van bepaalde immuuncellen stimuleren waardoor het immuunsysteem verbetert. Je kunt je immuunsysteem dus een beetje helpen door probiotica te gebruiken.

Afvallen
Net als sommige medicijnen om af te vallen kan probiotica ook effect hebben op je gewicht. Sommigen probiotica voorkomen bijvoorbeeld dat vet uit voeding wordt opgenomen in de darmen. Dat betekent dat het vet via de ontlasting gewoon weer naar buiten gaat en niet wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van probiotica. Hoewel de conclusies nog niet unaniem zijn, staat in ieder geval wel vast dat probiotica geen kwaad kan. Dus het is zeker de moeite waard om te proberen.