Wat kun je beter doen om af te vallen? Minder eten of meer bewegen?

Afvallen kan op heel veel verschillende manieren. De twee belangrijkste aspecten zijn natuurlijk voeding en beweging. Als je wilt afvallen, kun je dan het beste meer gaan bewegen? Of kun je dan het beste goed op je voeding letten? Natuurlijk is een combinatie van beiden het beste. Maar als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven dan is voeding veel belangrijker dan beweging. Als je veel beweegt maar te veel eet, zal het je namelijk nooit lukken om af te vallen. Maar als je niet beweegt en weinig eet, zal je zeker afvallen.

Stel dat je elke dag een uur intensief gaat bewegen en daarmee 600 calorieën verbrandt, dan val je op termijn natuurlijk wel af. Wel moet je goed opletten dat je niet meer gaat eten omdat je hebt gesport. Veel mensen hebben meer honger en ook het idee dat ze meer kunnen eten als ze hebben gesport. En wanneer je de calorieën die je er af hebt gesport weer erbij eet, dan schiet het natuurlijk niet zoveel op. Maar als je 600 calorieën per dag meer verbruikt dan je eet, dan zul je in 12 dagen al een kilo vet zijn verloren.

Helaas is de werkelijkheid dat veel mensen moeite hebben met elke dag sporten. Het is een hele taak om elke dag intensief te sporten. Als je zou moeten kiezen, kies er dan voor om op je voeding te letten. Dat zal namelijk sneller effect geven dan sporten. Zorg ervoor dat je elke dag 500 calorieën minder eet dan je lichaam verbrandt. En dat kan natuurlijk door extra te sporten, maar zeker ook door minder te eten. Als de balans maar gelijk is. Ga ook niet opeens extreem weinig eten. Als je heel weinig eet, gaat je lichaam in spaarstand: je lichaam past zich namelijk aan en dan wordt afvallen nog moeilijker.