Kurkuma stimuleert afvallen

Kurkuma is gezond om heel veel verschillende redenen. Het is daarom zo en zo goed om dit wondermiddel dagelijks in gerechten te verwerken. Maar naast deze gezondheidsvoordelen heeft kurkuma nog een belangrijk voordeel. Het kruid remt bovendien de groei van vetweefsels en verhoogt de vetverbranding. Zie hieronder de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek.

Kurkuma vermindert de groei van vet
12 weken lang werden muizen op een dieet gezet. De eerste groep muizen kreeg een normaal dieet met weinig vet. De tweede groep kreeg een dieet met veel vet, en de derde groep kreeg een dieet met veel vet waaraan kurkuma werd toegevoegd. Muizen die kurkuma kregen toegevoegd aan hun eten kwam minder in gewicht aan dan de muizen die geen kurkuma kregen toegevoegd. Terwijl deze muizen wel dezelfde hoeveelheid aten. Je ziet ook dat het dieet met weinig vet nog altijd een veel betere werking heeft!

Oorzaak
Oorzaak van deze verminderde groei van vet is dat kurkuma het vet metabolisme versnelt. Dit is te zien door bloedwaarden te meten. Het hormoon VEGF stimuleert lichaamscellen om bloedvaten te vormen. Dit hormoon was veel minder aanwezig in de muizen die kurkuma kregen. Dit betekent dat de groei van nieuw weefsel wordt geremd.

Daarnaast remt kurkuma de aanmaak van PPAR-gamma. Dit is een sensor in vetcellen waarmee ze de aanwezigheid van andere vetcellen kunnen signaleren. Wanneer deze sensor het niet doet, dan kunnen de vetcellen minder nieuwe vetcellen opnemen waardoor de vetcel dus minder hard zal groeien.

Kurkuma heeft ook nog effect op een enzym (AMPK) dat zich in vetcellen bevindt. Dit enzym wordt gebruikt door de vetcellen als meter voor de energie. Hoe meer van deze enzymen, hoe meer energie de vetcellen gebruiken. Dit enzym doet het metabolisme van de vetcel dus stijgen.

Kanttekening
Nadeel van dit onderzoek is dat de muizen per kilo lichaamsgewicht een halve gram kurkuma kregen. Vertaald naar een mens van 70 kilo betekent dit dat deze persoon 35 gram kurkuma zou moeten eten per dag. Erg veel, bovendien wordt een te veel aan kurkuma in verband gebracht met andere gezondheidsklachten.