Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hardlopen is een zeer populaire sport. Logisch natuurlijk het is gezond en het enige dat je nodig hebt zijn goede hardloopschoenen en sportkleding. Verder kan je op elk gewenst moment van de dag gaan hardlopen, dus helemaal wanneer het jou uit komt. Hardlopen is bovendien geschikt voor iedereen en voor elk niveau. Je kunt namelijk op je eigen tempo lopen en je kunt zelf bepalen hoe lang je loopt. Hardlopen is misschien wel de ideale sport. Maar hoeveel calorieën verbrand je nu eigenlijk met hardlopen? Dit is afhankelijk van meerdere factoren.

Bij hardlopen verschilt het aantal verbrande calorieën zeer sterk. Natuurlijk heeft het calorieverbruik te maken met hoe lang je bent en hoe zwaar je bent. Maar daarnaast spelen ook je conditie en natuurlijk hoe hard je rent een belangrijke rol. Over het algemeen gelden de volgende regels:

1. Hoe harder je rent, hoe meer calorieën je verbruikt
2. Hoe slechter je conditie, hoe meer calorieën je verbruikt
3. Hoe zwaarder en langer je bent, hoe meer calorieën je verbruikt

Op de volgende manier kun je de verbruikte calorieën bij het hardlopen berekenen:
6 kilometer per uur: 6,8 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per uur
8 kilometer per uur: 8,5 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per uur
11 kilometer per uur: 11 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per uur

Voorbeeld: iemand die 70 kilo weegt en 1 uur gaat hardlopen op een tempo van 8 kilometer per uur, zal 9 * 70 = 630 calorieën per uur verbranden.

Wanneer je je precieze verbruik wilt weten tijdens het sporten, maar ook in het algemeen, dan kun je overwegen om een sporthorloge aan te schaffen met hartslagmeter. Aan de hand van je hartslag kan namelijk precies worden bepaald hoeveel calorieën je verbruikt.

Begin je net met hardlopen? Een schema voor hardlopen is wel heel handig.