Het effect van alcohol op je hart

Het is natuurlijk algemeen bekend dat alcohol niet gezond is. Eerder schreven we dat het beperkt drinken van alcohol ook voordelen voor de gezondheid kan hebben. De gezondheidsvoordelen zijn natuurlijk groter wanneer je gezond eet en beweegt. Alcohol heeft een groot, vaak ongemerkt, effect op je lichaam.

1 van de effecten die na het drinken van alcohol nog dagenlang kan aanhouden is een flinke stijging van je rusthartslag. Heb je een normale rusthartslag en ben je verder gezond? Dan zal de rusthartslag zich binnen enkele dagen weer herstellen en op hetzelfde niveau komen. Wanneer je echter een al te hoge rusthartslag hebt, kan het zijn dat je rusthartslag te hoog wordt. Je hart moet dan continue heel hard werken om je hele lichaam van voldoende bloed te voorzien.

Hoe lager de rusthartslag, hoe beter je conditie. Zo heeft niet alleen alcohol een verhogend effect op de rusthartslag, ook drugs en ziekten verhogen de rusthartslag. Aan de rusthartslag kun je ook opmaken of iemand ziek is. Bij een infectie kan de rusthartslag gemakkelijk in een aantal dagen tot weken 30 slagen stijgen. Je lichaam moet dan dus ontzettend hard werken en er worden ook veel calorieën verbrand.

Je rusthartslag zegt veel over je gezondheid.