Is knoflookpoeder een goede vervanger van verse knoflook?

Knoflook heeft een erg scherpe smaak. Maar wanneer je knoflook verwerkt in je gerechten wordt de smaak anders. Hoe langer je knoflook mee kookt of bakt, hoe minder scherp de smaak is. Het is de perfecte gezonde smaakmaker in de keuken. Knoflook heeft 1 nadeel en dat is de geur van je adem nadat je knoflook hebt gegeten. Toch is het zeker de moeite waard om knoflook te eten. Al duizenden jaren geleden werd de knoflook gebruikt voor zijn heilzame werking. Maar wat is knoflookpoeder eigenlijk en heeft knoflookpoeder dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook?

Knoflook is gezond en heeft veel gezondheidsvoordelen. Knoflookpoeder is makkelijker te gebruiken. Je gooit het zo door je gerechten heen. Bij verse knoflook moet je natuurlijk eerst het velletje van de knoflookteen afhalen en vervolgens een knoflookpers gebruiken of de knoflook zelf klein snijden. Knoflookpoeder koop je kant en klaar in de winkel en kun je net als bijvoorbeeld zout, zo door het gerecht gooien. Nadeel van knoflookpoeder is dat deze zeer snel vocht aantrekt. Je poeder wordt dan een harde brok. Deze is dan overigens nog te gebruiken en je kan het gemakkelijk los krijgen. Maar het doet wel af aan de smaak.

Knoflookpoeder is een stuk milder van smaak dan verse knoflook. Om knoflookpoeder te krijgen is de knoflook eerst gedroogd en daarna gemalen. Wil je de echte smaak van knoflook naar voren laten komen in je gerechten, dan is het zeker verstandig om verse knoflook te gebruiken. Ook zitten er in verse knoflook meer vitaminen en mineralen.

In vele supermarkten zijn tegenwoordig overigens ook potjes en tubes met vers gehakte knoflook te koop. Iets minder vers dan knoflook die je zelf perst maar veel verser dan bijvoorbeeld knoflookpoeder.