Tomaten zijn een powerfood!

Tomaat is eigenlijk geen groente maar een fruitsoort. Fruit wordt echter vaak geassocieerd met zoet waardoor tomaat door veel mensen (onterecht) in de categorie groente wordt geplaatst. Maar qua gezondheidsvoordelen lijkt tomaat ook erg op andere groente. Het is zeer laag in calorieën. Tomaten verwerken in je voeding is heel erg makkelijk. Je kunt het eten als tussendoortje, verwerken in vrijwel elke salade maar ook in avondgerechten en het is ook makkelijk te verwerken op brood. 1 tomaat van ongeveer 100 gram bevat 19 calorieën, 1 gram eiwit, 2,9 gram koolhydraten, 0,2 gram vet en 1 gram vezels. Ze zijn dus zeer laag in calorieën. De voordelen van tomaat lees je hier.

Tomaat helpt tegen verkoudheid
Tomaten zijn rijk aan vitamine C en vitamine A. Deze vitaminen dragen bij aan een gezond immuunsysteem. Je wordt daardoor minder vaak ziek. Mensen die vaak tomaat eten zijn minder vaak verkouden. Dit komt met name door de lycopeen. Het immuunsysteem gaat ontstekingen tegen en datzelfde geldt voor ontstekingen in de luchtwegen in het geval van verkoudheidsvirussen.

Verminderd risico op hart- en vaatziekten
De lycopeen in tomaat zorgt ook voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Naast lycopeen bevatten tomaten echter nog meer antioxidanten die ervoor zorgen dat je slagaders gezond blijven.

Beschermd tegen kanker
Lycopeen beschermd het DNA. Hierdoor raken er minder lichaamscellen beschadigd. Dit vermindert het risico op kanker. Met name kanker aan de prostaat en borst zouden verminderd worden door het eten van tomaat.

Zoals je kunt lezen is met name lycopeen erg gezond voor je. Lycopeen zit in verse tomaten maar wordt extra geactiveerd wanneer de tomaten worden verhit. Dus wanneer je tomaten verwerkt in je warme avondeten, of producten eet waarin verhitte tomaten zitten, heb je extra gezondheidsvoordeel!