Stress (cortisol) is een dikmaker, wat kun je er aan doen?

Misschien heb je weleens gemerkt dat stress ervoor kan zorgen dat je meer gaat eten. Dat komt door het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat honger hebt en trek krijgt in koolhydraten. Daarnaast zorgt het ervoor dat het vet in je lichaam vooral wordt opgeslagen op je buik bij je organen, stress zorgt dus echt voor een buikje. En veel buikvet is slecht voor je gezondheid. Stress kan hoofdpijn, slaapproblemen, vergeetachtigheid, aankomen of afvallen of zelfs een depressie tot gevolg hebben. Er zijn gelukkig een aantal dingen dat je kunt doen om dat buikje als gevolg van stress te voorkomen.

1. Zorg voor voldoende slaap
Slaap minimaal 7 uur per nacht. Zorg in de avond al voor vermindering van stress door rustig aan te doen. Het beste kun je lichten dimmen en geen televisie meer te kijken of met je telefoon te kijken in de uren voordat je naar bed gaat. Dat geldt ook voor intensief sporten of geconcentreerd werken. Doe het rustig aan in de uren voor je naar bed gaat, waarschijnlijk zul je dan gemakkelijker en beter slapen.

2. Ontspan
Zorg voor voldoende ontspanning, sport regelmatig. Let op, te intensief en te lang sporten zorgt ervoor dat het cortisolniveau toeneemt en dat wil je juist niet. Natuurlijk kun je intensief sporten, maar dit kun je beter niet te lang doen. Ontspanning is een goede manier om Om te gaan met stress.

3. Eet gezond
Het cortisolniveau kun je ook verlagen door gezonde voeding die stress vermindert.

4. Wees gelukkig
Doe je best om dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Zorg ervoor dat je gezond eet en beweegt maar let ook vooral op je mentale gezondheid. Dit doe je onder meer door genoeg te slapen maar ook door voldoende sociale contacten te hebben. Ook meditatie is een goede manier om rust te ervaren en stress te verminderen.